Begeleiding en coaching als onderdeel van re-integratie trajecten.

Voor mensen met burn-out klachten, stress en somatische klachten.

En mensen met trauma, autisme spectrum stoornissen, hoogbegaafdheid, hoogsensitiviteit en andere uitdagingen en kansen die het huidige functioneren kunnen belemmeren.

 

Herstellen van burn-out en stress klachten.

Door middel van het buiten zijn in de natuur op de Posbank naast en op het paard beginnen we met het leren ontspannen en terug komen bij het gevoel en de signalen van het lichaam waarbij we het paard inzetten als spiegel. Je leert het voelen van spanning en ontspanning zowel lichamelijk als geestelijk. Dit is de eerste stap in het toewerken naar leren waar je grenzen en mogelijkheden liggen wat een voorwaarde is om tot een gezonde manier van functioneren te komen. Tevens werken we aan persoonlijke doelen zoals zelfvertrouwen, inzicht in het eigen functioneren, leiding en regie nemen over je leven waarbij we dit oefenen in het bos met het paard. Je leert nieuwe vaardigheden in een veilige rustige omgeving met het paard in de natuur. Door middel van nieuwe gedrag oefenen in deze omgeving kan er daarna de vertaalslag gemaakt worden naar dit ook toepassen in werk en re-integratie.

 

Omgaan met trauma in het dagelijks leven.

Je leert wat jij nodig hebt om jezelf te stabiliseren zodat er ruimte komt voor het dagelijks functioneren.

Het omgaan met trauma in het dagelijks leven kan een uitdaging zijn omdat je telkens terug geworpen wordt naar trauma uit het verleden. Buiten in de natuur met het paard oefen je om telkens weer terug te keren naar het hier en nu en te stabiliseren. De vaardigheden die je leert en oefent met het paard helpen om ook in het dagelijks leven in het heden te blijven en helder te kunnen functioneren vanuit je eigen kracht.

Op deze manier leer je omgaan met triggers en terug gaan naar ontspanning in het hier en nu zodat er ruimte ontstaat voor je doelen in het heden en je werk.

 

Omgaan met autisme spectrum stoornissen.

Wanneer je de wereld anders ervaart door autisme kan het een uitdaging zijn om te functioneren tussen mensen die de wereld niet zo ervaren als jij. Deze andere manier van ervaren is echter ook een kracht. Ik help je om in kaart te brengen welke kaders jij nodig hebt om jou manier van denken in te kunnen zetten als kracht en hoe je de voorwaarden kan scheppen op jou werk zodat jij optimaal kan functioneren. Tevens leer je hoe je dit over kan brengen op de ander. Het paard is hierin een veilig middel om contact mee te maken en dit te oefenen.

 

Omgaan met hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit.

Deze combinatie kan zorgen voor een bore-out in combinatie met een burn-out. Het gebrek aan uitdaging en je talenten tot bloei kunnen brengen in combinatie met overprikkeling van de zintuigen kan zorgen voor psychische en lichamelijke klachten. Door te beginnen met het reduceren van de overprikkeling door lichamelijk bezig te zijn met het paard in de natuur komt er weer ruimte voor de talenten. Samen kijken we wat jij nodig hebt om vol zelfvertrouwen in je eigen kracht te blijven staan zodat je jou talenten in kan gaan zetten.

 

Manier van coaching.

Vanuit mijn jarenlange ervaring als begeleider en sociotherapeut in de zorg met verschillende doelgroepen help ik mensen bij het stabiliseren en optimaliseren van hun functioneren in het dagelijks leven en werk. De afgelopen jaren heb ik mij met name gespecialiseerd in burn-out en stressklachten, trauma en PTSS, autisme spectrum stoornissen (ASS), hoogbegaafdheid en hoogsesitiviteit. 

Ieder mens is uniek en heeft zijn eigen kwaliteiten en uitdagingen. Mijn uitgangspunt is altijd de mens als geheel in de context van zijn of haar leven en omgeving. Bij mij mag iedereen zichzelf zijn wat vanuit mijn visie de basis is om tot herstel, groei en ontplooiing te komen. Samen met het paard bied ik rust en vertrouwen als uitgangspunt.

De natuurbeleving van het bos bij de Posbank in combinatie met het omgaan en bereiden van het paard zorgt voor lichamelijke en geestelijk ontspanning waardoor dat we snel tot de kern kunnen komen waar iemand zijn leerpunten en kwaliteiten liggen. Het contact met het paard kan hierbij gezien worden als spiegel en is een veilige omgeving om nieuwe vaardigheden te oefenen en tot nieuwe inzichten te komen.

Hiermee bied ik een bedrage aan de re-integratie van werknemers die tijdelijk of langdurig niet in staat zijn tot werk. Vooraf kijken we welke doelen er zijn en na afloop vindt er een terugkoppeling plaats van het geleerde binnen het traject aan de werkgever of re-integratie coach.